Cursusinhoud
Moderne kunst, wat moet je ermee? En wat kun je ermee? Wat is kunst nog vandaag de dag? Worstel je ook wel eens met zulke vragen? Regelmatig ontstaat onrust over wat er wel (of niet) in het museum te zien is. Onbekend maakt onbemind en verhoogt de drempel om plezier te hebben van moderne kunst.
De cursus Eerste Hulp bij Moderne Kunst helpt je uit de brand, biedt handvatten en oplossingen. Om de kunstenaar en het werk te begrijpen moet je leren denken als een kunstenaar. Tegen het eind van de cursus heb je goed gereedschap in handen om de wereld van de moderne kunst te ontraadselen. Aan de hand van een rijkdom aan repertoire en technieken wordt een museumbezoek een aanstekelijke geestverruimende ervaring. Bovendien zijn deze technieken in de volle breedte van het leven inzetbaar en kun je jezelf los denken van de soms dwingende kaders en verwachtingen die bij moderne kunst (en het moderne leven) komen kijken. Life skills!
Opzet
De cursus bestaat uit 3 componenten.
In het Weeshuis: 5 tweewekelijkse bijeenkomsten met instructie en discussie over wat we gedaan hebben in het veldwerk of de opdrachten.
Veldwerk: Tussendoor ga je op excursie, alleen of onder begeleiding van de cursusleider. Deze uitstapjes zijn niet verplicht maar helpen wel.
Opdrachten: Daarnaast werk je zelfstandig aan praktische opdrachten om de behandelde technieken, methodes en ideeën te leren begrijpen.
We behandelen afwisselend theorie en praktijk. Zo komen we tot begrip van de verhouding tussen onszelf, elkaar, de kunstenaar en de wereld. Dat klinkt zwaar, maar er mag gelachen worden. In deze cursus gaan lering en vermaak hand in hand.
Inhoud
Er wordt geen andere voorkennis verondersteld dan een open geest en gezonde nieuwsgierigheid — of argwaan! — naar kunst of kunstenaars. We beginnen met onszelf, aan de hand van een inventarisatie van voorbeelden en opvattingen over het criterium “smaak”. Zo proberen we los te komen van dominante en traditionele ideeën over esthetiek (schoonheidsleer). Mooi is niet altijd belangrijk. Om dat te begrijpen moeten we verder kijken dan het oppervlak. De daaropvolgende excursie is een oefening in kijken.
Bijeenkomsten 2, 3 en 4 staan achtereenvolgens in het teken van mens en omgeving, natuur en cultuur en moderne technologie. We bekijken werk van moderne kunstenaars, nemen er wat verklarende context bij en brengen het in verband met de actualiteit. Dat gebruiken we als basis voor een gesprek met elkaar. Zo onderzoeken we onszelf, onze wereld en hoe we die wereld soms een beetje veranderen als het ons uitkomt.
Bij de afsluitende bijeenkomst inventariseren we de stappen die we gezet hebben en de kennis en ervaring die we hebben opgedaan. Wat is er veranderd? Op een filosofisch niveau behandelen we wat we weten of kunnen weten en hoe we daarmee de wereld en kunstenaars begrijpen.
Tijdschema
- LET OP: voor de eerste bijeenkomst staat een kleine huiswerkopdracht. Ga op zoek naar kunst en maak er foto’s van. Zoek naar mooie en lelijke dingen. Neem 3 foto’s van dingen mee die je mooi vindt en 3 foto’s van dingen die je lelijk vindt. We bespreken de bevindingen bij de eerste bijeenkomst.
- In de weken tussendoor is er een thematisch museaal uitstapje (niet verplicht) en heb je thuis de gelegenheid aan de praktische opdracht voor de volgende bijeenkomst te werken.
Lesdata:
8/3, 22/3, 5/4, 10/5 en 24/5
|
Kort
Vanaf: 08/03/2025 - 24/05/2025
Tijd: 13:00 - 15:00
Aantal lessen: 5
Prijs: € 125,-
Code: 529
Locatie: Culemborg, Het Weeshuis
Docent: Bjorn de Leeuw – docent Moderne Kunst
|